BYGHERRE
Gjerlev-Enslev Sogns Meningshedsråd
20​05 – 20​19

Gjerlev Kirke. En enkel og smuk kirke. Sådan beskriver formanden for Gjerlev-Enslev Menighedsråd, Erik Pedersen, resultatet af den omfattende restaurering.

Gjerlev Kirke har i en længere årrække gennemgået en større restaurering både indvendigt og udvendigt. Første del af arbejdet var at erstatte det eksisterende våbenhus med et nyt, der arkitektonisk og æstetisk falder smukt ind med resten af kirken. Våbenhuset indeholder toilet og dåbsventerum.

Senest er kirken istandsat og nyindrettet indvendigt. Et nyt alterparti er den mest synlige del af arbejdet. Et krucifix, skabt af en ukendt billedskærer i 1600-tallet, er vendt tilbage som alterprydelse og udgør sammen med et nyt knæfald en ny enkel helhed i koret.

Fire bænke er fjernet, idet døbefonten er flyttet fra koret og ned i selve kirkerummet, så der er skabt et mere fleksibelt kirkerum. Der er dog stadig plads til 120-130 mennesker i kirken.

Der er hængt fire nye lamper op, som er fordelt i koret og ved orgelet. Lysniveauet i kirken er således blevet øget og kirkerummet fremstår lyst, imødekommende og sammenhængende.

Kirkerummet er nykalket og under arbejdet fandt man nogle få kalkmalerier i koret, men efter samråd med Nationalmuseet blev de tildækket igen.

VMB