BYGHERRE
Spentrup Sogns Meningshedråd
20​15 – 20​18

Præstegården i Spentrup er bedst kendt for at være hjem for digteren og præsten Steen Steensen Blicher.

En vigtig del af danskernes kulturhistorie er indkapslet i og omkring arkitekturen på Spentrup Præstegård ved Randers. Her boede og levede en af vores største litterære personligheder, og hverdagen som præst udleves stadig i disse skønne omgivelser den dag i dag. I et hus fra 1795, som stadig skal være funktionsdygtigt i moderne tid, har der været behov for en omfattende istandsættelse. Udover nyt tag, er der kommet nye gulve, nye el- og varmeinstallationer og væggene har fået nyt liv med en farvesammensætning, som i udvalgte rum ligger sig helt tæt op af de originale farver.

Med baggrund i en bygningsanalyse og værdisætning af den fredede ejendom har Vmb Arkitekter forestået en omfattende restaurering og opdatering af Spentrup Præstegård i forbindelse med præsteskifte.

Arbejdet omfatter genopretning af bygningens planløsning i den ene ende med servicefunktioner, nyt køkken, bryggers, badeværelser, trappe til 1. sal og værelser på 1. sal og i stueplan.

Den historiske, fredede bygning danner derfor stadig en smuk og funktionel ramme som bolig for præstefamilien i Spentrup.

De smukke gennemlyste stuer er nymalet i historiske farver, der er farvesat på baggrund af farvearkæologiske undersøgelser.

VMB