BYGHERRE
Slots- og Kulturstyrelsen
20​19 – 2020

Stubber Kloster var ejet af Benediktinerordenen og nævnes første gang i år 1268. Den enlige klosterbygning, der er bevaret i dag, er en lille del af et oprindeligt firefløjet anlæg.

Stubber Kloster ligger smukt på en lille halvø i et særegent, større naturfredet område. Dét der ved første øjekast ligner en solitær, fritliggende bygning er en del af den hvævlede kælder fra et stort firfløjet klosteranlæg. Kælderen har været en del af forrådskammeret i nonneklostrets vestfløj og er efter nedbrydning af klostret blevet overdækket med spær og et stråtag. Klostret har ligget strategisk ved vandvejen og beskyttet af vådområderne, og har samtidig kunnet udnytte de frie engarealer til studedrift.

Arbejdet på ruinen har omfattet istandsættelse og sikring af middelalderbygningen.  Efter forundersøgelser på ruinen i 2017 viste det sig, at de tidligere istandsatte områder, som var udbedret med tæt cementmørtel, havde koncentrerede fugt ophobninger bag cementmørtelen. Fugten viste sig som områder med store algevækster og begroninger, samt frostskader på underliggende murværk til følge.

Tegnstuen udforskede derfor muligheden for at benytte læskemørtel, som der oprindeligt havde været anvendt i middelalderen. I den forbindelse blev der afholdt en workshop, hvor vi prøvede os frem med opberedning af læskemørtel baseret på stykkalk, hvilket gav et optimalt resultat.

De indledende prøver med at lave læskemørtlen på stedet og straks anvende den, viste særdeles gode resultater og god afbinding i det fugtige murværk, hvorfor mørtlen blev anvendt til de forsatte udbedringer.

Ruinens overdækning af strå er desuden fornyet med nye lyreåbninger i rygningen, der giver lys til at opleve oversiden af hvælvkapperne.

Det er en smuk vandretur fra parkeringspladsen ud til ruinen, som er frit tilgængelig.
Fotos: Helene Høyer Mikkelsen.

 

VMB